diumenge, 20 de desembre del 2009

TANCAMENT DE L´ASSIGNATURA I AVALUACIÓ

Malgrat que la nostra realitat ja fa que es construeix en base al recursos que ens proporciona la xarxa i d´haver realitzat els estudis de psicopedagogía en una universitat virtual, encara trobe les meves resistències cap a les noves tecnologies. Pense que un blog té verdader sentit i utilitat quan se li dona vida, s´entra molt assovint i se li acompanya d´altres instruments com videos i enllaços que van mes enllà de la paraula. A mi m´agrada molt més llegir en paper o fer altres activitats que no estan relacionades amb les noves tecnologies i veig que sempre m´he de forçar i que si s´ens haguera demanat com a requisit realitzar les millores que he comentat sobre el bolg m´haguera obligat a fer-les.

Després d´aquest primer paràgraf vull dir que, malgrat això, valore molt positivament haver creat el blog, pense que gràcies a ell he anat aprofundint en la reflexió respecte als meus coneixements i actituds previs sobre l´educació intercultural, de forma individual i amb la possibilitat de compartir-ho amb els companys de l´assignatura.
El fet de realitzar les entrades al blog després de finalitzar cada pac m´ha permés una autoavaluació continuada sobre els meus aprenentatges així com conèixer obertament el procés d´aprenentatge dels meus companys i com ho expressaven. Com he comentat, pense que m´he quedat molt en entrar de tant en tant al blog d´altres companys que despertaven el meu interés però sense realitzar major interacció amb ells/es, el que considere una perduda i un fet que rebaixa molt les possibilitats que té l´eina del blog.

Al començament de l´assignatura tenia unes expectatives molt altes de l´educació intercultural respecte a la construcció de coneixement en les societats plurals que tenen com a repte la construcció de noves identitats, així com el paper de l´escola en el procés.
L´activitat del debat pense que ha segut fonamental per tal de situar-me davant dels continguts de l´assignatura i compendre de manera vivencial com davant d´un mateix fet som capaços de donar interpretacions molt diferents, i que davant l´intercultural és molt important un posicionament de l´escola que genere una visió conjunta sobre el què i el com fer, de com una qüestió així no pot quedar en accions puntuals.
Respecte a les webquest, son un recurs que he conegut per mig d´aquesta assignatura i que estic molt convençuda del seu valor pedagògic. En la creació de la webquest en grup varem ficar en joc actituds molt necessàries en la construcció d´una societat intercultural com son el diàleg, l´escolta, la cooperació i la renuncia. També ens va ser molt útil per a l´estudi de conceptes de l´assignatura com la tolerància o la diversitat cultural des de la perspectiva de l´aplicació pràctica i el seu sentit des de l´interculturalitat. Pense que també va ser molt important l´informe individual després de realitzar el treball en grup per tal de donar un pas més en la reflexió.
Respecte a l´anàlisi de la webquest a la pac 3, en un primer moment vaig pensar si no haguera segut millor haver fet aquesta activitat intercanviada amb la pac 2 (primer l´anàlisi i després la creació de la webquest) però després em vaig adonar que així era molt més conscient dels errors que havia tingut en la creació de la webquest. També vaig veure molt interessant realitzar l´anàlisi per tal de trobar una webquest que pense que està molt ben plantejada i que permiteix ficar en pràctica l´educació intercultural des d´un nivell alt que pot incidir en la cultura escolar, buscant que tots els alumnes assoleixen una competència cultural madura, desenvolupant capacitats per a conviure i acceptar els conflctes des del positiu.

Pense que aquesta assignatura té moltes potencialitats pels canvis en les visions personals i professionals que es poden realitzar i que permiteix descobrir molt bé com l´interculturalitat implica un debat social ampli que ens concerneix a tots, com fer amb les contradiccions amb el sentit d´interculturalitat que s´hauria de treballar a l´escola i els missatges poc interculturals que ens dona la societat?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada