dissabte, 31 d’octubre del 2009

DEBAT

La participació al debat ha segut una experiencia molt interessant, en primer lloc tots/es hem partit del mateix cas i dels mateixos materials de reflexió i estudi però hem pogut vivenciar com davant uns mateixos fets donem interpretacions molt diferents de la realitat.

Pense que s´han aportat concepcions molt diferents sobre el tema, filtrades per les experiències vitals que tenim i que ens provoquen recistències per a obrir-nos cap a altres formes de pensar i de fer, aspectes que també es donen continuament en la nostra quotidianitat.

Personalment l´experiència del debat m´ha ajudat a fer autorrevisió i reflexió dels meus plantejaments previs així com una continua revisió del significat dels continguts de l´assignatura, aclarint entre tots/es els conceptes i arribant a una comprensió mes profunda dels mateixos.

M´ha paregut molt interessant l´anàlisi diferencial respecte a la naturalesa pròpia dels llocs i al seu tractament pedagògic i pense que hem arribat a major consens respecte als segons, ja que un material acompanyat d´unes activitats que el contextualitzen i de la guia d´un adult amb criteri poden ser recurs per assolir objectius educatius molt potents.

Desprès de l´estudi del cas i de la participació en el debat he arribat a una reflexió que considere molt important en el tractament de l´interculturalitat: no és possible que es tracte des d´accions puntuals. La intervenció intercultural ha de trobar-se dins d´un pla, que tingui com a base una visió conjunta de tots els professionals sobre el què i el com fer-ho (espais per a la reflexió i la coordinació, lideratge dels equips educatius) i una voluntad política de treballar-ho des de les polítiques (d´educació, salut, vivenda, benestar social, …), des de l´anàlisi de com els conflictes culturals amaguen causes d´un altre ordre, com són les econòmiques, les estratègiques, les de poder de les religions, …

Pense en les dificultats que té la societat, plasmades en les dificultats que té l´escola, per a introduir el canvis necessaris que reclama la interculturalitat. També pense en les possibilitats de l´educació per a estar d´una manera determina en els reptes que se´ns presenten.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada